Permakultur

Hållbarhet är ett ord som återkommer hela tiden, vilket väcker reflektion och eftertanke. Vad betyder hållbarhet för dig och hur kan du vara en del i att skapa ett hållbart samhälle? För oss började allt som en dröm en längtan att leva nära naturen och i samklang med naturens växlingar.


Drömmen visade oss vägen till en mindre gård i Fjärås 2010.
Det blev början till en spännande resa att skapa en kursgård, en plats där vi kunde hålla våra utbildningar och samtidigt leva och bo.
Med varsamhet började vi renovera och bygga ut ladan som är K märkt ifrån mitten av 1700-talet. Återbruk och kontakt med samverkan av mindre företag i närheten växte ladan fram till en vacker kursgård som ser ut som den stått där i flera hundra år.

Vi har skapat en underbar örtagård utifrån permakultur, det vill säga med att täckodla och återanvända oss av matrial som ger näring till jorden. Vi odlar örter för mat, medicin och till ceremonier. I vårt lilla örtaskjul hänger vi örter på tork som blir till the, tinkturer, ceremoniblandningar och salver. Det är både läkande och rogivande att vara omsluten av den frodiga örtaträdgården som också är fylld av gamla mormors blommor. Örter och gammaldags blommor gifter sig fint i vintage trädgården.
Drömmen om ett par bikupor har funnits med länge och sedan en tid tillbaka har vi fyra bi-samhällen här på Gaia Life. Eget honungsrum där färsk honung kan slungas, egen honung är ju guld att få.  

Köksträdgården växer och förändras från år till år, vi förbättrar, finner nya lösningar och den blir bara större och större. 

Vi är självförsörjande av ägg vilket är jätte roligt och intentionen är att vi även ska bli det på grönsaker. 

Vi är inga proffs på något sätt men vi lär oss och vi vågar misslyckas vilket har givet gott resultat hittills.

Våra får, hönor och ankor är ett trevligt inslag i vårt lilla kretslopp, de gödslar och håller rent från skadeinsekter och sniglar. 

Livet på landet är varje dag ett äventyr och helt magiskt. 

Vi är så tacksamma att få bruka denna jord och vår intention är att lämna efter oss en vacker plats för dem som kommer efter.


Vill du vara med och utvecklas med oss?
Läs om volontärskap på Gaia här >>